torsdag, september 29, 2011

Lordag den 24 september
Efter mycket om och men, sa fungerar antligen vart kylskap, sa i lordags sa bestamde vi att vi skulle aka till Tengeru Market for att kopa mat infor veckan som skulle komma. Vi kopte fullt med gronsaker och frukt. Eftersom vi inte har nagon bil, sa ar det enda alternativet att aka dalla dalla. Vilket ar extremt rorigt, speciellt pa lordagar, nar det ar marknad i denna by. Vi hade flera pasar var med mat och vart hus ligger uppe pa en kulle, ca 10 min fran huvudvagen. Jag kan bara konstatera att jag inte ar van vid att bara tunga grejor i langa strackor. Men efter 9 manader har sa borde jag ju kunna bara maten utan problem, eller sa kanske jag ska borja trana att bara maten pa huvudet, som en riktig afrikansk kvinna.

Sondag den 25 september
Denna dagen var en riktig hemma dag. Vi stadat och tvattade alla klader. Ni ska inte tro att vi anvander dammsugare, utan har torkar vi for hand med en tshirt, vilket ar ett riktigt hart arbete, speciellt for mig som verkligen inte ar van att ga med ryggen bojd. Det underlattar inte heller nar golvet ar vatt och fotterna aker at alla hall. Det ar faktiskt riktigt komplicerat att stada pa detta vis, innan man lar sig hur man ska gora det. Men jag har konstaterat att vi far stada ofta har, eftersom vi lagar maten ute i tv rummet, eftersom koket fortfarande ar under uppbyggnad.
I sondags sa kom ocksa tva av Ezekieli systrar med tva barn pa besok och middag. Vi lagade kottbullar, potatis och sas, vilket jag trodde skulle vara uppskattat, men barnen kollade valdigt skeptiskt pa maten. Men de sa att de tyckte det var gott, sa jag far val tro dem. Vi at aven snickerskaka. Vilket jag har blivit helt fralst i. Hans systrar var sa tacksamma att de fick komma sa det diskade allt och stadat at oss.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej igen!
Va kul att få se bilder på Ezekiel och även hans familj. Det ser gulliga ut. Är han lillebror?!

Blir lite nyfiken när du berättar att du bjudit på köttbullar, denna så "svenska" mat. Kan man få det att smaka ungefär som här hemma? Vi har ju ofta fläsk och/eller nötfärs. Vad har du i dem? Hur fungerar det med att få tag på råvaror och ingredienser? Även i vissa europeiska länder kan det ju vara svårt att få tag på det vi är vana vid. Har en kollega vars dotter är på Irland och har vissa svårigheter med det...

Du har skrivit om sponsorer för barnhemmet. Var och hur finner ni dem? På vilket sätt sponsrar de?

Hör gärna mer om det!

Ha det så gott och var rädd om dig!
Kramar från oss.

Helén och Bengt sa...

Hej igen, igen!
Det var vi som skickade hälsningen!

Camilla sa...

Hej! Nej det ar hans systrars barn.
Jo det gar och fa tag i det mesta faktiskt. Kottet koper vi hos slaktare, men det hanger ju ute och det ar inte alls hygeniskt. Jag anvander notkott och sedan for att fa extra smak lagger jag i morotter och chili. Sista gangen tog jag aven i torrt fransbrod som strobrod och det fungerade riktigt bra. Men det svara ar att jag inte kan hitta nagra matt att matta med, sa allt blir pa mafa.

Vissa mat sorter ar svarare att fa tag pa och kostar betydligt mycket mer an hemma i Sverige. Sedan ar ju hygienen helt annorlunda an hemma.

Man sponsrar barnen fran barnhemmet till en privat skola dar de kan fa den ratta utbildningen och fa engelska undervisning. Jag har nu ansvar for sponsoringarna pa barnhemmet, sa allt det kommer ga via mig. Just nu har vi en skola som vi skickar barnen till, men vi ska kolla efter fler och aven internatskola eftersom flertalet barn har valdigt daliga hemmiljoer.
Att sponsra till den skolan vi har nu kostar runt 2500 kronor/ar.

Jag hoppas att allt ar bra hemma?
Halsa.
Kramar